Jef Scheirs

Jef gaat tijdens zijn eerste levensjaren naar de kleuterschool van de Zusters van de O.-L.-Vrouw Presentatie te Oudegem. Aangezien zijn buurjongen, Frans De Hovre, slechts 1 jaar ouder is, gaan zij samen naar de lagere school. Frans en Jef zullen hun hele leven boezemvrienden blijven.

Na het voltooien van zijn lager onderwijs gaat Jef Scheirs naar een college te Gijzegem, wat later naar het St. Jozefscollege van de paters Jezuïeten te Aalst, nog later naar het H.-Maagdcollege te Dendermonde.

Zijn eerste boek ‘De laatste alruïne’ wordt ingezonden bij een letterkundige prijskamp maar wordt niet in aanmerking genomen.

In 1924 wordt zijn boek ‘Loutering’, een diep sociale roman, door het Davidsfonds bekroond en in 1926 op 18.000 exemplaren verspreid. Enkele maanden na publicatie wordt de tweede sociale roman ‘de stalen tempel’ gedrukt. 1927 is een vruchtbaar jaar, want daar publiceert hij 2 romans, ‘Een kindje en twee velos’ en ‘De boetseerder der Smart’.

1928. Jef Scheirs creëert zijn humoristische roman ‘De filosoof van Haagem’. Het wordt door het Davidsfonds uitgegeven op 37.000 exemplaren. Dit boek kent een buitengewone bijval in heel Vlaanderen en wordt bewerkt in Nederland. Het kent een 5-tal bewerkingen als toneelstuk. De tweede uitgave zal zelfs 28 jaar later verschijnen, in 1956. In 1928 verschijnen dan nog 2 novellenbundels ‘Uit het simpele leven’, gevolgd door de historische roman ‘Affligem in brand’ in 1929. In 1930 verschijnt de toekomstroman ‘Het einde der wereld’ en in 1931 de psychologische novellenbundel ‘Uit den levene van doolaards’ samen met het toneelstuk ‘De duivel hangt’.

In 1932 schrijft hij het tweede deel van ‘De filosoof van Haagem’, dat in 1934 gevolgd wordt door een liefdesroman ‘Ergens zong een vogel’. Hiermee sluit Jef Scheirs zijn literaire carrière af.

De familie Scheirs verhuist omstreeks 1930 naar Aalst waar zij een handel beginnen om de 10 overlevende kinderen een gepast onderwijs te kunnen laten volgen. Nadien komt de schrijver in dienst van het Ministerie van Landbouw, afdeling vertaaldienst, waar hij blijft tot zijn pensioen. Ondertussen is de familie verhuisd naar Sint-Agatha-Berchem waar Jef zijn laatste levensjaren slijt.